08 April 2012

Google Art Project

Nicolaas Rubens Wearing A Coral Neckless, PeterPaul Rubens, 1619, krijt op papier, Albertina Wenen & Google Art Project.

Met Google Museum View door het Magritte Museum wandelen zit er nog niet in. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (KMSK) van België doen wel mee met het Google Art Project, maar je kan momenteel enkel de kunstwerken zelf bekijken.
De indoor variant van Street View is wereldwijd nog maar voor 51 van de 155 musea beschikbaar en de KMSK zijn daar nog niet bij. Ook het aantal werken dat je kan raadplegen is nog beperkt: amper 10 komen uit Belgische musea (wereldwijd staat de teller op 32.470). Daar is welgeteld 1 Rubens bij, maar het is wel een hele mooie. Wereldwijd vond ik 76 werken van Peter Paul terug. Twee ervan hangen in de Gemäldegalerie in Berlijn, een museum waarin je wel al virtueel kan rondwandelen. Dat heb ik meteen ook gedaan, met als vertrekpunt 1 van de 2 Rubensen. Heel geestig. Daarna heb ik ook het MOMA bezocht in New York (althans het stuk ervan dat je met Google Museum View al kan betreden). Als mijn voeten niet zo'n pijn hadden gedaan van al dat slenteren had ik zeker nog een paar musea bezocht. Enkele tips: 1) Google Art is niet bruikbaar op de iPad want de site gebruikt Flash 2) je gaat het snelst naar je favoriete kunstenaar via Artworks en niet via Artists (daar kan je ook makkelijk filteren op museum) 3) de kunstenaars zijn gerangschikt op voornaam, zorg dus dat je die kent (Henri Matisse, Alexander Calder, Gustave Courbet) 4) de KMSK van België vind je niet onder de K maar bij de R (van Royal Museums of Fine Art of Belgium): Google houdt blijkbaar niet van communautaire twisten.

Four Studies Of A Head Of A Moor, Peter Paul Rubens, olie op doek, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

De enige Belgische Rubens die momenteel op Google Art te vinden is.

Perseus Freeing Andromeda, Peter Paul Rubens, 1638, olie op doek, Gemäldegalerie Berlin.

Detail.

Aan de muur in de Gemäldegalerie.