17 April 2011

Joris Ghekiere in De Garage


Zonder titel, 2010, olieverf op doek. "Een woekering van verf" zegt de cataloog terecht over dit werk.

Gaan we meer van Ghekiere te zien krijgen op openbare plaatsen nu Koraalberg de deuren sloot?
 Er is momenteel in elk geval een schitterende tentoonstelling in De Garage. Ik leerde Ghekiere's typische schilderstijl kennen in galerij Transit in 2004. Hij maakte toen al gebruik van degradé achtergronden en voegt daar momenteel nog een paar interessante truukjes aan toe. Bijvoorbeeld schilderen met twee borstels tegelijk. We zien dat in de achtergrond op bovenstaand schilderij, maar ook in het werk hieronder (dat tevens de cover van de cataloog siert). Het brengt beweging in het schilderij.

"Zonder titel, 2010, olie op doek." op de cover van de cataloog. De cataloog kan je ook online bekijken op ISSUU.

Naast de prachtige reeks werken met bermplanten krijgen we ook een aantal portretten in klederdracht, enkele landschappen en twee muurschilderingen te zien. Verder ook een filmpje en een installatie. Deze laatste hoeven niet echt, maar ze wekken wel een indruk van multidisciplinariteit die in de hedendaagse kunstwereld sterk geapprecieerd wordt. De muurschildering van de volksdans was misschien de enige tegenvaller.
Meer uitleg van de kunstenaar zelf in deze uitzending van Cobra TV.

Zonder titel, 1980, Acryl op doek. Klopt die datum wel? Het werk is ook veel groter dan in de cataloog staat aangegeven.

Zonder titel, 2010, olie op doek. Prachtig, dit landschap in de typische valse kleuren van Ghekiere.

De expo van Kevin Welslau op dezelfde locatie was trouwens ook erg sterk. De kunstenaar zal het niet graag horen, maar het leek wel Tom Liekens in zakformaat.